NEPRIMJERENI SPOMENICI

NEPRIMJERENI SPOMENICI

 

neprimjereni_slikaRegionalna platforma Neprimjereni spomenici/Inappropriate Monuments nastala je kako bi se uspostavio okvir za dugoročnu suradnju partnerskih organizacija iz država s područja bivše Jugoslavije koje svojim radom problematiziraju pitanja revalorizacije i zaštite spomeničke baštine NOB-a. Platforma je namijenjena povezivanju institucija i nezavisnih organizacija, jačanju njihovih kapaciteta i distribuciji rezultata istraživanja u svrhu zagovaranja uređene međudržavne strategije prema baštini NOB-e. U tu svrhu provodit će se aktivnosti istraživanja i mapiranja spomeničke baštine, intervjuiranja osoba koje su bile nadležne za njihovo postavljanje i održavanje, održavanja radionica projekt_neprimjereni_slika2_malaza studente i konferencije za stručnu javnost, izložbe i umjetničke intervencije. Središnji dio rada platforme bit će razvijanje web-portala, on-line baze o djelovanju platforme i njezinih članica.

Spomeničku baštinu NOB-e promatramo kao proizvod složenih ekonomsko-političkih procesa izgradnje i raspada SFRJ. Značenje koje oni komuniciraju, kao i njihovu memorijalnu i estetsku vrijednost također razumijemo u bliskom odnosu s recentnom političkom prošlošću tj. neraskidivo povezane sa procesima tranzicije na području bivše Jugoslavije. Ovakav pristup omogućava nam jasan odmak od estetizacije spomenika, njihove fetišizacije kao i nostalgije za minulim vremenima te je temelj za revalorizaciju i zaštitu ove spomeničke baštine.

Partneri:

Moderna galerija Ljubljana (SLO)  

Historijski muzej Bosne i Hercegovine (BIH)

Grupa arhitekata (SRB)  

KUD Anarhiv (SLO)

Levičarski Pokret Solidarnost (MKD)

 

Financijska podrška

Zaklada Kultura Nova

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Grad Zagreb Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport

Balkan Arts and Culture Fund – COLABs 

The project Inappropriate Monuments is funded by Balkan Arts and Culture Fund BAC.
BAC is supported by the Swiss Government through the Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC) and the European Cultural Foundation (ECF).

bac_logo-111          ecf_logo_screen_ecf_logo_small111          logo-sdc-jpeg111

U suradnji s Allianz Kulturstiftung

ALNZ_KLTRSTFTNG_Logo_2Clours_02

Comments are closed.